iOS 5

Κυκλοφόρησε σήμερα επίσημα το iOS 5, η νέα έκδοση της πλατφόρμας της Apple για iPhone 4S/4/3GS, iPad2/iPad, iPod touch 3ης και 4ης γενιάς. Απαραίτητη προϋπόθεση για την αναβάθμιση είναι η ενημέρωση στο iTunes 10.5 το οποίο μπορείτε να κατεβάσετε εδώ.

Την πλατφόρμα iOS την γνωρίσαμε για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2007, με τον Steve Jobs να ονομάζει το πρώτης γενιάς iPhone ως “iPhone που τρέχει OS X”. Ένα χρόνο αργότερα η Apple κυκλοφόρησε το iPhone 3G και παράλληλα το iOS 2, όπου λίγο καιρό μετά έγινε διαθέσιμο και για το προηγούμενο μοντέλο. Η συγκεκριμένη έκδοση περιλάμβανε το App Store, μέσω του οποίου μπορεί κανείς να κατεβάσει εφαρμογές τρίτων για τη συσκευή του. Το App Store φιλοξενεί πλέον πάνω από 500.000 εφαρμογές για κατέβασμα.

Τον Ιούνιο του 2009 κυκλοφόρησε η έκδοση iOS 3 η οποία υποστήριζε ακόμη περισσότερες συσκευές όπως το iPod πρώτης γενιάς, όλα τα iPhone συμπεριλαμβανομένου και του iPhone 3GS το οποίο είχε κυκλοφορήσει εκείνη την περίοδο. Η ίδια έκδοση του λογισμικού της Apple εγκαινίασε και το πρώτης γενιάς iPad με την έκδοση iOS 3.2 να είναι αποκλειστικά σχεδιασμένη για αυτό. Υποστήριζε αρκετές νέες λειτουργίες με τις βασικότερες να είναι το copy/paste, αποστολή και λήψη MMS, εγγραφή video, φωνητικό έλεγχο κά. Το iOS 4 κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2010 φέροντας το πολυπόθητο multitasking μεταξύ των εφαρμογών. Επίσης υποστήριζε το Facetime για video κλήσεις, περιείχε την εφαρμογή iBooks ως “βιβλιοθήκη” κατεβασμένων ηλεκτρονικών βιβλίων και PDF, υποστήριζε τη δημιουργία φακέλων για κατηγοριοποίηση των εφαρμογών και άλλες δυνατότητες που η διαθεσιμότητά τους διαφέρει αναλόγως τη συσκευή. Η συγκεκριμένη έκδοση του λογισμικού βρισκόταν προεγκατεστημένη στο iPhone 4 και στο iPad 2. Ήταν διαθέσιμη όμως τόσο για το πρώτης γενιάς iPad όσο και για τα iPhone 3G/3GS.

Τι νέο έχει το iOS 5

Αναβαθμισμένο σύστημα ειδοποιήσεων 

Ξεχωρίζει το νέο σύστημα ειδοποιήσεων για ότι σας αφορά (email, sms, εφαρμογές, καιρός), το οποίο θυμίζει το αντίστοιχο των Android smartphones. Η πρόσβαση σ' αυτό γίνεται με μια κίνηση στο πάνω μέρος της οθόνης όπου και αποκαλύπτονται οι ειδοποιήσεις από εφαρμογές του App Store ή της πλατφόρμας συγκεντρωμένες σε μία μόνο οθόνη. Επίσης οι ειδοποιήσεις που καταφθάνουν όταν η συσκευή όταν αυτή είναι κλειδωμένη δίνουν τη δυνατότητα με ένα άγγιγμα από το χρήστη να την ξεκλειδώσουν και να ανοίξουν απευθείας την υπεύθυνη εφαρμογή. Για παράδειγμα σε μια αναπάντητη κλήση, η αντίστοιχη κίνηση καλεί αυτόματα τον αριθμό που σας κάλεσε.

iMessage

Η εφαρμογή της ανταλλαγής μηνυμάτων αναβαθμίζεται με την προσθήκη του iMessage, το οποίο επιτρέπει τη δωρεάν αποστολή άμεσων μηνυμάτων σε άλλους iOS 5 χρήστες μέσω WiFi ή 3G. Για τα μηνύματα αυτά υπάρχει και η δυνατότητα αναφοράς παράδοσης ενώ ο παραλήπτης βλέπει ειδικό σήμα κατά τη διάρκεια που εσείς του γράφεται κάποιο μήνυμα.

Twitter

Την κοινωνική πινελιά στο αναβαθμισμένο λειτουργικό στης Apple προσθέτει η ενσωμάτωση λειτουργιών του Twitter, όπου οι χρήστες μπορούν να ανεβάζουν στη δημοφιλή micro blogging υπηρεσία οποιαδήποτε φωτογραφία από τη συλλογή τους η την κάμερα, ένα σύνδεσμο ιστοσελίδας από τον Safari browser ή τέλος ένα YouTube video από την αντίστοιχη εφαρμογή.

Υπενθυμίσεις και Κιόσκι

Στο iOS 5 βρίσκει κανείς επίσης δύο νέες εφαρμογές, μία των Υπενθυμίσεων (Υπομνήσεις) και αυτή του Newsstand (Κιόσκι). Με την πρώτη εφαρμογή δίνεται η δυνατότητα προσθήκης μελλοντικών υπενθυμίσεων και τη δημιουργία λίστας αυτών, όπως για παράδειγμα μιας λίστας αγορών προϊόντων από το super market. Το Newsstand συγκεντρώνει όλα τα τεύχη από συνδρομές σε βιβλία και εφημερίδες, ανανεώνοντας αυτόματα το περιεχόμενό του. Ένα λίφτινγκ έχει υποστεί και η εφαρμογή των φωτογραφιών, η οποία περιέχει πλέον εργαλεία επεξεργασίας των φωτογραφιών σας και συνεργάζεται με την υπηρεσία iCloud.

Safari

Ο Safari browser αποκτά πλέον tabs στο iPad και τη δυνατότητα αποθήκευσης των αγαπημένων σας σελίδων σε ειδική μορφή έτσι ώστε να μπορείτε να την διαβάσετε όποτε εσείς επιθυμείτε ακόμα και από το iPhone. Ακόμη όταν πλοηγείστε σε ένα άρθρο που δεν έχει μορφοποιηθεί κατάλληλα για μικρές οθόνες φορητών συσκευών, υπάρχει το κουμπί "Reader" το οποίο εμφανίζει ένα νέο παράθυρο μόνο με το κείμενο και τις φωτογραφίες του, όπου δίνεται η δυνατότητα αυξομείωσης του μεγέθους του κειμένου.

Τι παραπάνω βλέπουν οι χρήστες του iPad

Όσον αφορά τις προσθήκες του iOS 5 στους χρήστες iPad, μπορείτε με το Airplay Mirroring να εμφανίζεται στην τηλεόραση σας οτιδήποτε βλέπετε στην οθόνη του iPad 2. Οποιαδήποτε ενέργεια κάνετε στο iPad 2 η οποιαδήποτε εφαρμογή/παιχνίδι τρέχετε, εμφανίζεται την ίδια στιγμή και στην τηλεόραση σας αρκεί να την έχετε συνδέσει με συμβατή συσκευή όπως το Apple TV 2ης γενιάς. Έχουν προστεθεί ακόμη νέα Multitouch Gestures με χρήση ακόμα και των 5 δακτύλων. Χρήσιμη είναι ακόμη η διάταξη του πληκτρολογίου στην οριζόντια θέση του iPhone, όπου με μία κίνηση αυτό “σπάει” έτσι ώστε να μπορείτε να πληκτρολογήσετε με τους αντίχειρες.

WiFi συγχρονισμός με iTunes

Από τις σημαντικότερες προσθήκες στο νέο λογισμικό της Apple αποτελεί ο συγχρονισμός των συσκευών με το iTunes μέσω WiFi, χωρίς την ανάγκη σύνδεσης με καλώδιο. Ο συγχρονισμός δε διακόπτει τη λειτουργία που πραγματοποιείτε με τη συσκευή, καθώς πραγματοποιείται στο παρασκήνιο. Επιτρέπεται επίσης ο ταυτόχρονος συγχρονισμός και εγκατάσταση πολλαπλών εφαρμογών.

Find My Friends

Μια νέα υπηρεσία που παρουσιάστηκε πρόσφατα είναι η Find My Friends. Πρόκειται για υπηρεσία GPS η οποία εμφανίζει στο χάρτη τους φίλους μας που έχουν δηλώσει συμμετοχή σε αυτή. Κυκλοφορεί σε ξεχωριστή εφαρμογή την οποία μπορείτε να κατεβάσετε από εδώ.

Κάμερα

Η εφαρμογή της κάμερες αναβαθμίζεται με δύο σημαντικές λειτουτργίες. Η πρώτη αφορά την άμεση πρόσβαση στη φωτογραφική μηχανή όταν η συσκευή είναι κλειδωμένη. Αρκεί ένα διπλό πάτημα του Home butoon και εμφανίζεται το εικονίδιο της κάμερας. Σε αυτό το σημείο δεν είναι προσβάσιμες οι αποθηκευμένες φωτογραφίες, αλλά όσες τραβηχθούν όσο η συσκευή είναι κλειδωμένη θα αποθηκευτούν κανονικά στις λήψεις κάμερας. Επίσης, υπάρχει δυνατότητα επεξεργασίας φωτογραφιών, για αφαίρεση κόκκινων ματιών, αφαίρεση τμημάτων από τη φωτογραφία με πλέγμα και αυτόματη μορφοποίηση.

iCloud
Το iOS 5 ενσωματώνει πλήρως και το Apple iCloud, μια υπηρεσία για τη μεταφορά σχεδόν όλων των δεδομένων σας στο σύννεφο. Το iCloud έρχεται ως δωρεάν υπηρεσία με προσφερόμενο όγκο δεδομένων 5GB, ενώ για την απόκτηση παραπάνω δεδομένων απαιτείται ετήσια συνδρομή. Τα προσφερόμενα πακέτα είναι:

  • 15GB με 16.00€/χρόνο
  • 20GB με 32.00€/χρόνο
  • 50GB με 80.00€/χρόνοστις παραπάνω χωρητικότητες ΔΕΝ συμπεριλαμβάνονται τα 5GB που δίνονται δωρεάν για τη χρήση της υπηρεσίας.

Ουσιαστικά το iCloud αποτελεί τον αντικαταστάτη του MobileMe αλλά με πολλές παραπάνω δυνατότητες. Μπορεί κανείς να αποθηκεύσει σε αυτό τις επαφές του, ημερολόγια, email, ειδοποιήσεις καθώς και τις φωτογραφίες που λαμβάνει από τη συσκευή του, για άμεση πρόσβαση από όλες τις iOS 5 συσκευές. Το iCloud κρατάει επίσης κατά τακτά χρονικά διαστήματα αυτόματα backup όλων των δεδομένων σας, με δυνατότητα επαναφοράς ολόκληρης της συσκευής χωρίς την απαίτηση σύνδεσης με υπολογιστή. Γίνεται επίσης συγχρονισμός όλων των εφαρμογών και των δεδομένων τους, για άμεση πρόσβαση για κατέβασμά τους από οποιαδήποτε iOS 5 συσκευή.

Οι υπηρεσίες email, επεξεργασίας επαφών, το ημερολόγιο, το iWork καθώς και η υπηρεσία εύρεσης της συσκευής είναι διαθέσιμα και μέσω του www.icloud.com

Επιπλέον, η υπηρεσία iCloud αναμένεται να φέρει την μουσική σας συλλογή στο «σύννεφο» με το iMatch μέσω του οποίου τα μουσικά σας κομμάτια είναι διαθέσιμα οποιαδήποτε στιγμή για αναπαραγωγή με $25 δολάρια το χρόνο. Η υπηρεσία τα αναγνωρίζει από τη μουσική σας βιβλιοθήκη και τα προσθέτει στο σύννεφο ενώ μπορούν να αποθηκευτούν μέχρι και 25.000 μουσικά κομμάτια. Προς το παρόν η υπηρεσία είναι διαθέσιμη αποκλειστικά στην Αμερική. Να σημειωθεί ότι ο όγκος αυτών δε θα επιβαρύνει τον εναπομείναντα ελεύθερο χώρο στο iCloud.

Το iCloud έχει εγκαινιάσει τις υπηρεσίες του στην επίσημη ιστοσελίδα του, και διατίθεται και ως εφαρμογή για PC και για MAC. Για pc μπορείτε να το βρείτε εδώ, ενώ η έκδοση για MAC ενσωματώνεται στο Lion 10.7.2 που μόλις κυκλοφόρησε.

Τι νέο έχει το iOS 5

Αναβαθμισμένο σύστημα ειδοποιήσεων 

Ξεχωρίζει το νέο σύστημα ειδοποιήσεων για ότι σας αφορά (email, sms, εφαρμογές, καιρός), το οποίο θυμίζει το αντίστοιχο των Android smartphones. Η πρόσβαση σ' αυτό γίνεται με μια κίνηση στο πάνω μέρος της οθόνης όπου και αποκαλύπτονται οι ειδοποιήσεις από εφαρμογές του App Store ή της πλατφόρμας συγκεντρωμένες σε μία μόνο οθόνη. Επίσης οι ειδοποιήσεις που καταφθάνουν όταν η συσκευή όταν αυτή είναι κλειδωμένη δίνουν τη δυνατότητα με ένα άγγιγμα από το χρήστη να την ξεκλειδώσουν και να ανοίξουν απευθείας την υπεύθυνη εφαρμογή. Για παράδειγμα σε μια αναπάντητη κλήση, η αντίστοιχη κίνηση καλεί αυτόματα τον αριθμό που σας κάλεσε.