Η συμφωνία της Microsoft με την Apple, το Surface με Windows RT, και οι συνεργάτριες εταιρείες

Πρόσφατα, βγήκε στη δημοσιότητα πως η Apple, πριν από δύο ολόκληρα χρόνια, είχε προτείνει στην Samsung να λάβει άδεια χρήσης των δικών της ευρεσιτεχνιών, με την εταιρεία από την Νότιο Κορέα να μην δέχεται τότε την προσφορά, όπως δείχνει και η τωρινή τους δικαστική διαμάχη, μια άλλη εταιρεία όμως είχε δεχθεί παρόμοια προσφορά. Ο λόγος για την Microsoft, που από την κατάθεση στελέχους της Apple στο δικαστήριο, έχει δώσει άδεια χρήσης των πατεντών της στην κατασκευάστρια του Surface, υπό την προϋπόθεση ότι οι συσκευές που θα κατασκευάσει η Microsoft δεν θα μοιάζουν στα iPhone και iPad. Αυτή η εξέλιξη καθησύχασε όσους θεωρούσαν πως η Apple θα οδηγήσει την Microsoft στα δικαστήρια, ζητώντας αυτά που θα θεωρούσε η ίδια πως τις αναλογούν από το επερχόμενο Surface. Ένα Surface που, όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, θα κυκλοφορήσει σε εκδόσεις που θα χρησιμοποιούν τόσο Windows 8 όσο και Windows RT, με τα δεύτερα να μαθαίνουμε τώρα πως θα χρησιμοποιηθούν σε παρόμοιες συσκευές τριών ακόμα κατασκευαστών και πιο συγκεκριμένα των Dell, Lenovo και Samsung.
Παράλληλα, η Toshiba ακύρωνε τα σχέδια της για παρουσίαση tablet και notebook με Windows RT και, όπως ανακοίνωσε, επικεντρώνεται στα Windows 8. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει “λόγω καθυστερήσεων σε παραδόσεις υποσυστημάτων κατέστη αδύνατη η έγκαιρη παρουσίαση τέτοιων συσκευών”, χωρίς όμως να γίνεται γνωστό για ποια υποσυστήματα πρόκειται και από ποιόν κατασκευαστή.
Σύμφωνα με τον Steven Sinofsky, επικεφαλή ανάπτυξης των Windows, το επερχόμενο Surface της εταιρείας και πιο συγκεκριμένα η έκδοση που θα βασίζεται στα προαναφερθέντα Windows RT, θα διαθέτει μια νέα κατάσταση λειτουργίας η οποία θα φέρει την ονομασία connected standby. Ο Sinofsky αναφέρει πως όταν η συσκευή θα λειτουργεί σε αυτήν, θα διατηρεί ενημερωμένα τα δεδομένα του χρήστη, κρατώντας την συσκευή αυτόνομη και χωρίς την ανάγκη φόρτισης για μέρες. Όπως χαρακτηριστικά έγραψε ο ίδιος σε σχετική ανακοίνωση “και όταν θα χρειάζεστε πρόσβαση στο σύστημα αυτό θα ανοίγει σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο με το πάτημα ενός πλήκτρου. Είναι η εμπειρία χρήσης ενός κινητού τηλεφώνου προσαρμοσμένη πάνω σε έναν πλήρες υπολογιστή”.
Τέλος, σύμφωνα με φήμες που κυκλοφορούν, το Surface που θα βασίζεται στα Windows RT θα κυκλοφορήσει στις 26 Οκτωβρίου και η τιμή του θα ανέρχεται στα 199 δολάρια.