Ο νέος αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων Touch ID του iPhone 5S

Αναμφίβολα, αποτελεί ένα νέο και πρωτοποριακό χαρακτηριστικό. Ο λόγος για τον αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων Touch ID ο οποίος περιβάλλει υπό μορφή δαχτυλιδιού το Home Button του iPhone 5S. Με μία κίνηση ξεκλειδώνει από τον κάτοχό της και μόνο. Βέβαια, όπως θα δούμε, αυτό μπορεί να συμβεί και από άλλον εφόσον το επιθυμούμε.

Ο αισθητήρας Touch ID ενεργοποιείται και ρυθμίζεται κατά την αρχική παραμετροποίηση της συσκευής ή ακολουθώντας το μονοπάτι Settings -> General -> Passcode & Fingerprint. Το λογισμικό του αισθητήρα καθοδηγεί μέσω μίας διαδικασίας ρύθμισης, η οποία περιλαμβάνει επαναλαμβανόμενο άγγιγμα του Home Button έως ότου σαρώσει πλήρως το αποτύπωμα. Σε κάθε τμήμα της σάρωσης, το iPhone δονείται. Καθ' όλη τη διάρκεια της παραπάνω διαδικασίας, στην οθόνη φαίνεται μία εικόνα ενός άδειου αποτυπώματος το οποίο σιγά σιγά γεμίζει. Το λογισμικό που ακολουθεί το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό παρέχει τη δυνατότητα αποθήκευσης έως 5 διαφορετικών αποτυπωμάτων. Έτσι, ο κάτοχος του iPhone 5S επιτρέπει σε φίλους και γνωστούς που επιθυμεί, να χρησιμοποιούν τη συσκευή χωρίς να πρέπει να την ξεκλειδώσει ο ίδιος.

Πέραν του αποτυπώματος, απαιτείται κι ένα passcode ως εναλλακτική, το οποίο μπορεί να είναι ένας τετραψήφιος αριθμός ή κάτι πιο πολύπλοκο για μεγιστοποίηση της ασφάλειας. Το Passcode θα απαιτηθεί σε περίπτωση που ο χρήστης δεν καταφέρει να ξεκλειδώσει την οθόνη έπειτα από τρεις προσπάθειες στη σειρά.

Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία καταχώρησης αποτυπώματος και κωδικού, εμφανίζεται η οθόνη που απεικονίζεται πιο κάτω στην οποία ο χρήστης μπορεί να επιλέξει σε ποιες περιπτώσεις θα απαιτείται το αποτύπωμά του. Όπως βλέπουμε, δύναται να εκμεταλλευθεί το Touch ID για να ξεκλειδώσει την οθόνη κλειδώματος και να επιτρέπει αγορές από iTunes και App Store.

Σε αυτό το σημείο οφείλουμε να αναφερθούμε στην ασφάλεια του αποτυπώματος. Σε ανακοίνωσή της, η Apple αναφέρει πως ούτε η ίδια έχει πρόσβαση σε αυτό. Επιπλέον, ο 64-bit επεξεργαστής Α7 έρχεται με ισχυρή κρυπτογράφηση γεγονός που δεν επιτρέπει σε κανέναν να έχει γνώση του αποτυπώματος. Μόνο ο ίδιος ο αισθητήρας με το λογισμικό του έχει πρόσβαση σε αυτήν την πληροφορία.

Όπως γίνεται αντιληπτό, η Apple έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα ασφάλειας του iPhone 5S. Αποτυπώματα, κωδικοί με τουλάχιστον 4 ψηφία, δυσκολεύουν κάποιον «άγνωστο» να επέμβει στη συσκευή. Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε και το γεγονός ότι, σε περίπτωση που γίνει reboot του iPhone 5S ή παραμείνει αδρανής η συσκευή για 48 ώρες, θα πρέπει αρχικά να εισαχθεί ο κωδικός κι έπειτα το αποτύπωμα.

Πλέον, με τη χρήση ενός δακτύλου και μόνο, μπορεί εύκολα και γρήγορα να ξεκλειδώσει το iPhone 5S, να πραγματοποιηθούν αγορές στο iTunes και το App Store. Οι τεράστιοι κωδικοί αποτελούν παρελθόν. Μία απλή κίνηση δίνει πρόσβαση στα πάντα.

Δείτε σχετικό προηγούμενο άρθρο "Η Apple καινοτομεί με το νέο αισθητήρα Touch ID στο iPhone 5S"