Τι είναι το Jailbreak;

Τι είναι το Jailbreak;

Ένα ερώτημα που ταλανίζει πολλούς iphoners είναι «Να κάνω ή να μην κάνω jailbreak το iphone μου;». Άλλοι φοβούνται ότι μπορεί να γίνει ανεπανόρθωτη ζημιά στο κινητό τους, άλλοι πάλι περιμένουν πως και πως να βγει η νέα έκδοση jailbreak για να «σπάσουν τα δεσμά» της Apple.

Τα παραπάνω ισχύουν από πλευράς κατόχων ενός iPhone. Υπάρχει όμως και η οπτική των ανθρώπων που δημιουργούν το jailbreak. Είναι ένα στοίχημα με τον εαυτό τους για το που μπορούν να φτάσουν, τι μπορούν να φτιάξουν προγραμματιστικά, ή μία πρόκληση να ταράξουν την ηρεμία και την ασφάλεια της Apple;

Ας δούμε λοιπόν τι είναι το Jailbreak. Καταρχήν, θα πρέπει να γνωρίζουμε πως δεν κλέβει τίποτα κι από κανέναν. Αυτό που κάνει είναι να απελευθερώνει το εγκατεστημένο λειτουργικό σύστημα (iOS) από τους κανόνες και τους περιορισμούς που φέρει το iPhone από την πρώτη στιγμή παραγωγής του από την Apple, παρακάμπτοντας τα πρωτόκολλα ασφαλείας που είναι εγκατεστημένα.

Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα ξεκλείδωμα του συστήματος αρχείων της συσκευής έτσι ώστε ο χρήστης να έχει δικαίωμα εγκατάστασης εφαρμογών και βελτιώσεων που δεν είναι διαθέσιμες στο App Store (3rd party apps) ή να πραγματοποιήσει κάποιες άλλες τροποποιήσεις στη συσκευή όπως για παράδειγμα να περάσει ένα theme. Η Apple παρέχει ένα sdk (πλατφόρμα ανάπτυξης εφαρμογών) στους developers στο οποίο έχει κλειδωμένα ορισμένα αρχεία. Έτσι, δεν επιτρέπει την ανάπτυξη εφαρμογών που παρεμβαίνουν σε σημεία της συσκευής που δεν επιθυμεί. Δεν θα δείτε για παράδειγμα στο App Store, εφαρμογή η οποία να παρεμβαίνει στην εφαρμογή του ipod. Το jailbreak λοιπόν έρχεται να απελευθερώσει τη συσκευή από αυτά τα κλειδώματα.

Δείτε στο βίντεο που ακουλουθεί μερικές από τις δυνατότητες που παρέχει το Jailbreak.

Εμπόδιο σε αυτήν την απελευθέρωση αποτελεί ένα λογισμικό ασφαλείας που διαθέτουν όλες οι iΣυσκευές. Ο λόγος για το Digital Rights Management (DRM) το οποίο περιορίζει την ποικιλία εφαρμογών που μπορούν να τρέξουν. Με το jailbreak, η iΣυσκευή αποκτά πρόσβαση στο περιορισμένο και μη εξουσιοδοτημένο περιεχόμενο.

Γιατί όμως όλοι αυτοί οι περιορισμοί από την Apple; Από την πρώτη στιγμή, η Apple είχε κόψει κάθε επικοινωνία με άλλες εταιρίες. Ήθελε να κατέχει κάτι μοναδικό, πρωτοπόρο και χωρίς καμία ομοιότητα. Τα τελευταία όμως χρόνια, με τους υπολογιστές της, φαίνεται να έρχεται πιο κοντά σε Microsoft και Windows προϊόντα. Δεν παύει όμως να κρατάει τη δική της πορεία και να προσπαθεί να εξασφαλίσει πως οι κάτοχοι Apple προϊόντων θα δίνουν χρήματα σε αυτήν όπως γίνεται με τη μουσική από τα iTunes και τις εφαρμογές από το App Store. Έτσι διατηρείται εν ζωή η Apple.

Το jailbreak θέτει ένα ηθικό ζήτημα και δίλλημα για πολλούς. Κάνω jailbreak το iPhone μου για να κατεβάζω δωρεάν όλες τις εφαρμογές ή για να εκμεταλλευτώ επιπλέον δυνατότητες του συστήματος όντας πλέον κύριος διαχειριστής του; Μεγάλες συζητήσεις γίνονται κατά πόσο είναι ηθικό να αποκτά κάποιος δωρεάν, ένα αγαθό ή μία υπηρεσία για την οποία απαιτείται χρηματικό αντίτιμο. Ο δημιουργός του έχει αφιερώσει χρόνο, κόπο και χρήμα ενίοτε, και περιμένει μία ανταπόδοση. Από την άλλη, πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως η Apple δεν έχει δικαίωμα να θέτει περιορισμούς στο περιεχόμενο που θα παρέχει στους κατόχους προϊόντων της. Εφαρμογές και μουσική θα πρέπει να παρέχονται δωρεάν. Έτσι, καταφεύγουν στο jailbreak με απώτερο σκοπό τη δωρεάν απόκτησή τους μέσα από υπηρεσίες όπως το Cydia, και στις οποίες έχουν πρόσβαση εφόσον γίνει το jailbreak.

Μην ξεχνάμε βέβαια κι αυτούς οι οποίοι ενδιαφέρονται μόνο για τις επιπλέον δυνατότητες που θα τους παρέχει το iPhone τους εφόσον «υποστεί» jailbreak. Η μονοτονία ενός theme χάνεται, επιπλέον λειτουργικότητες είναι διαθέσιμες. Με λίγα λόγια, το iPhone τους αποκτά νέο ενδιαφέρον!