Η ιστορία του iPhone μέχρι το iPhone 5

Πριν από πέντε χρόνια, το 2007 κυκλοφόρησε το πρώτο iPhone δημιουργώντας αναμφίβολα μια επανάσταση στη βιομηχανία των κινητών τηλεφώνων. Το iPhone ήρθε και άλλαξε τον τρόπο που αλληλεπιδρούμε με τα κινητά μας τηλέφωνα, δημιουργώντας μια εντελώς νέα βιομηχανία. Αποτελεί το πιο κερδοφόρο κομμάτι της Apple, με πάνω από $30 δις σε καθαρά κέρδη το χρόνο. Όμως πώς ξεκίνησαν όλα?
Η Apple Inc. ιδρύθηκε την 1η Απριλίου του 1976 σε ένα γκαράζ στην μικρή πόλη Λος Άλτος της Καλιφόρνιας των ΗΠΑ, από τους Steve Jobs, Steve Wozniak και Ronald Wayne, με σκοπό να πουλήσει το προσωπικό σετ υπολογιστή, Apple I. Ωστόσο, έγινε εταιρεία στις 3η Ιανουαρίου του 1977, χωρίς όμως τον Ronald Wayne, ο οποίος πούλησε το μερίδιο του για $800 στους Jobs και Wozniak. Τότε ήρθε και ο Mike Markkula, πολυεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, ο οποίος χορήγησε τους Jobs και Wozniak με $250.000. Σήμερα, η Apple εδρεύει στο Κουπερτίνο της Καλιφόρνια και τα πιο γνωστά από τα προϊόντα της είναι οι υπολογιστές Macintosh, τα λειτουργικά συστήματα Mac OS X και iOS, το iPod, το iPad και η πολυσυσκευή κινητό τηλέφωνο iPhone.
Το πρώτο iPhone κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2007 στις ΗΠΑ. Μερικούς μήνες μετα, το Νοέμβριο του 2007 κυκλοφόρησε στην Αγγλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, ενώ η Ιρλανδία και η Αυστρία το διέθεσαν την άνοιξη του 2008. Στην Ελλάδα δυστυχώς δεν κυκλοφόρησε ποτέ. Το αρχικό iPhone διέθετε quad band με τεχνολογία EDGE. Με το σχεδόν αποκλειστικό χειρισμό μέσω μιας οθόνης με δυνατότητα αφής, εγκαινίασε μια τάση στον τομέα της κινητής τηλεφωνίας που επικρατεί ως σήμερα. Επιπλέον, η συνδεσιμότητα στο διαδίκτυο και οι δυνατότητες πολυμέσων της συσκευής την κατέστησαν εμπορική επιτυχία. Το iPhone συνδυάζει τις λειτουργίες ενός προγράμματος αναπαραγωγής μουσικής και βίντεο ευρείας οθόνης, όπως το iPod, με αυτές ενός κινητού τηλεφώνου με ψηφιακή φωτογραφική μηχανή και πρόσβαση στο διαδίκτυο. Το πρώτο iPhone διέθετε χώρο αποθήκευσης 4 GB, ενώ μεταγενέστερα κυκλοφόρησε η έκδοση με 8 GB.
Tον Ιούλιο του 2008, κυκλοφόρησε το iPhone δεύτερης γενιάς, το iPhone 3G, που περιελάμβανε την υποστήριξη κινητής τηλεφωνίας 3G, σε 22 χώρες, ενώ αργότερα ξεπέρασε τις 80. To iPhone 3G σηματοδότησε μια μεγάλη αλλαγή για την Apple, αφού ήταν η πρώτη έκδοση στην οποία λανσαρίστηκε το App Store που έκανε δημοφιλείς τις εφαρμογές και δημιούργησε ένα τεράστιο οικοσύστημα που αποτελεί ένα από τα δυνατότερα χαρτιά του iOS και κατα επέκταση της Apple.
Ακόμα μία εξέλιξη του iPhone, το iPhone 3GS, κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2009 σε Αμερική και Ευρώπη. Το 3GS διατήρησε το σχεδιασμό του iPhone 3G αλλά με μεγάλες εσωτερικές αλλαγές που έφεραν βελτίωση στην ταχύτητα και απόκριση του λειτουργικού.
Η επανάσταση συνεχίστηκε με το iPhone 4 τον Ιούλιο του 2010, όταν η Apple εγκαινίασε για πρώτη φορά την εντυπωσιακή Retina οθόνη ανάλυσης 960x640 και τον εκπληκτικό σχεδιασμό από γυαλί. Με νέο επεξεργαστή Α4, κάμερα 5MP με LED flash και λειτουργικό iOS 4 η Apple κατασκεύασε ένα από τα καλύτερα κινητά της αγοράς που παραμένει αξεπέραστο μέχρι και σήμερα.
Tο πέμπτο μοντέλο του iPhone, το iPhone 4S, κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2011. Το iPhone 4S είναι εξοπλισμένο με ένα Dual Core της Apple Α5. Διαθέτει ψηφιακή φωτογραφική μηχανή 8 megapixel και συσκευή Assisted GPS.
Η εξέλιξη των iPhones δεν σταμάταει. Η αντίστροφη μέτρηση για την παρουσίαση του νέου iPhone έχει ξεκινήσει και είναι προγραμματισμένη για τις 12 Σεπτεμβρίου, καθώς η Apple έστειλε προσκλήσεις στους δημοσιογράφους που θα καλύψουν το γεγονός. Στις προσκλήσεις αναφέρεται αινιγματικά ο αριθμός "5", αφήνοντας να εννοηθεί πως πρόκειται για την παρουσίαση του νέου iPhone της εταιρείας. Το μόνο σίγουρο μέχρι στιγμής είναι ότι το νέο iPhone θα είναι εφοδιασμένο με iOS 6, το νέο λογισμικό της Apple. Αναμένεται επίσης να έχει και μεγαλύτερη οθόνη από τον προκάτοχό του, με τις φήμες να κάνουν λόγο για διαστάσεις 4 ιντσών. Ήνηγκεν η ώρα να μας αποκαλύψει η Apple το νέο iPhone και να επιβεβαιωθούν η να διαψευστούν οι φήμες σχετικά με τη συσκευή, που κάνουν το γύρω του διαδικτύου το τελευταιο χρονικό διάστημα.